+30 2108315418

Επικοινωνήστε μαζί μας

Π.Ο.Ε.Β.Υ. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων

Βρείτε τον κατάλληλο συνεργάτη στην περιοχή σας εδώ.

Members Login 

ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΩΝ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

 

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 11:00 έλαβαν χώρα η Πανελλαδική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων & του Συνδέσμου Εμπόρων Υαλοπινάκων Αθηνών-Πειραιώς-Περιχώρων, στο κτήριο του ΒΕΑ, επί της οδού Ακαδημίας 18 στην Αθήνα. 

Η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε κρατώντας οι παρευρισκόμενοι ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του κ. Βασίλη Γαρυφάλλου. Έγινε συνοπτική αναφορά για το μεγάλο έργο του και ειδικά για το όραμα του να δει τον κλάδο ενωμένο και δυναμικό, αφού πίστευε ότι ο κλάδος έχει ένα μοναδικό προϊόν να διαχειριστεί, τον υαλοπίνακα.

 

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΒΥ κ. Χρήστος Λούσης, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους και ιδιαιτέρα τα Προεδρεία των Συνδέσμων ανά την Ελλάδα, οι οποίοι πέρα από την παρουσία τους στη Γ.Σ. παρευρέθησαν την προηγούμενη μέρα σε συνάντηση εργασίας.

Παρουσιάστηκε το αντικείμενο και η λειτουργία της Τεχνικής Επιτροπής ΕΛΟΤ/ΤΕ33 «ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ», που συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του ΣΑΔΑΣ, του ΣΕΒ, του ΣΠΜΕ, του ΚΕΔΕ και φυσικά της ΠΟΕΒΥ. Αντικείμενο της ανωτέρω Επιτροπής είναι: 

  • Η  παρακολούθηση των εργασιών τυποποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN)  στον τομέα των δομικών προϊόντων τα οποία καλύπτονται από τον Κανονισμό της ΕΕ 305/2011 και αφορούν θέματα τοιχοποιίας, κάλυψης στεγών και δομικής υάλου.
  • Η εξέταση και ο σχολιασμός των σχεδίων των Ευρωπαϊκών Προτύπων και λοιπών Τυποποιητικών Κειμένων  που τίθενται σε δημόσια κρίση ή ψηφοφορία και η διατύπωση σχετικών προτάσεων προς τον ΕΛΟΤ
  • Η εκπόνηση Ελληνικών Τυποποιητικών Εγγράφων (Προτύπων, Προδιαγραφών, Εκθέσεων, Οδηγών κλπ) που αφορούν στα αντίστοιχα δομικά προϊόντα.

Η Ομοσπονδία συνεργάζεται με τον ΕΛΟΤ, πέρα από την παραπάνω επιτροπή, για την προτυποποίηση των Αρχών Ασφαλείας Εφαρμογής Υαλοπινάκων. Μετά την προτυποποίηση τους θα προχωρήσει η διαδικασία νομοθέτησης τους. 

Ένα από τα κυριότερα θέματα της Γ.Σ. ήταν το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον». Ενημερώθηκαν τα μέλη για τα προβλήματα που υπήρχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα και για τις κινήσεις της ΠΟΕΒΥ, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα ίδια στο καινούριο. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες είναι η επιλογή του υαλοπίνακα ως ξεχωριστή επιλέξιμη δαπάνη. Για να λειτουργήσει το πρόγραμμα θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο ΚΕΝΑΚ. Η Πανομοσπονδία Παθητικών Συστημάτων & Συστημάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας, που δημιούργησε και συμμετέχει η ΠΟΕΒΥ, χορήγησε  τη μελέτη «Βέλτιστων από πλευράς κόστους απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και δομικών στοιχείων».

Η μελέτη αυτή είναι απαραίτητη και αναπόσπαστο μέρος του νέου αναθεωρημένου ΚΕΝΑΚ.
Στο νέο πρόγραμμα θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος ΜΟΝΟ τα τεχνικά καταρτισμένα μέλη της Ομοσπονδίας. 

Μία από τις μεγάλες επιτυχίες της Ομοσπονδίας είναι η συνεργασία της με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η αποδοχή του Επιμελητηρίου των παρακάτω προτάσεων της ΠΟΕΒΥ: 

  1. Διεξαγωγή σεμιναρίων για όλους τους Μηχανικούς του Τ.Ε.Ε. και τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές πάνω στον υαλοπίνακα, σε θέματα ασφάλειας-πυρασφάλειας και ενέργειας. 
  2. Πλήρης υιοθέτηση των «Αρχών Ασφαλείας Εφαρμογής Υαλοπινάκων» που θεσμοθέτησε η Π.Ο.Ε.Β.Υ. (βασισμένες στον Ευρωκώδικα της 01/07/2013), καλύπτοντας το τεράστιο κενό που υπάρχει στην Ελληνική Νομοθεσία για την προστασία του πολίτη.   
  3. Για την προστασία και διασφάλιση του Έλληνα καταναλωτή καθώς επίσης και για την πάταξη των αλλοδαπών εισροών σε προϊόντα και εργατικό δυναμικό, να απαιτείται σε κάθε περίπτωση τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών & προϊόντος μόνο από τους τεχνικά καταρτισμένους εμπόρους, μεταποιητές υαλοθέτες. 
  4. Να απαιτείται σε δημόσια έργα, νοσοκομεία, τουριστικές μονάδες, κοινωφελή ιδρύματα, κλπ., έλεγχος της ποιότητας και των προδιαγραφών των υαλοπινάκων από πιστοποιημένα ενεργά μέλη της Π.Ο.Ε.Β.Υ. ανά την Ελλάδα. Τα μέλη αυτά θα έχουν και τη γραπτή έγκριση της Ομοσπονδίας για την διεκπεραίωση των ελέγχων. 
  5. Για κάθε έργο όπου απαιτείται μελέτη υαλοπινάκων, να ζητείται έγκριση της Π.Ο.Ε.Β.Υ. για τις προδιαγραφές ασφαλείας και επικουρικά αν απαιτείται και για την εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι θα αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση ηθελημένης και μη, ανεπαρκείς μελέτες. 
  6. Παρουσία των τεχνικά καταρτισμένων μελών της Π.Ο.Ε.Β.Υ. στην ιστοσελίδα του Τ.Ε.Ε.. 

Η συνεργασία της Ομοσπονδίας με το ΤΕΕ έχει επεκταθεί και με τη διεξαγωγή σεμιναρίων στους Μηχανικούς του ανά την Ελλάδα. Η ομάδα σεμιναρίων της ΠΟΕΒΥ έχει πραγματοποιήσει ήδη σεμινάρια σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη & Τρίπολη με προοπτική να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Μηχανικοί για τον ενεργειακό υαλοπίνακα και υαλοπίνακα ασφαλείας. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε η ΠΟΕΒΥ να αντικαταστάσει τους υαλοπίνακες στο Δημοτικό Σχολείου του Δ. Αιγάλεω δωρεάν. Η πρωτοβουλία αυτή είναι στα πλαίσια της διάδοσης του ενεργειακού υαλοπίνακα και του υαλοπίνακα ασφαλείας, καθώς επίσης και της κοινωφελούς δράσης της Ομοσπονδίας. Οι υαλοπίνακες που θα χρησιμοποιηθούν θα χορηγηθούν από την εταιρία SaintGobain. Μετά την περάτωση του έργου και σε συνεργασία με το Δήμο Αιγάλεω, θα γίνει προβολή του  από τα ΜΜΕ, θα υπάρξει τιμητική πλακέτα στο σχολείο καθώς επίσης θα διοργανωθεί εκδήλωση παράδοσης του. Σκοπός είναι  να διαδοθεί η δράση της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης να ενημερωθούν οι φορείς για τους κινδύνους που υπάρχουν στα σχολεία από την τοποθέτηση μη ασφαλών υαλοπινάκων και για τα οφέλη των υαλοπινάκων ασφαλείας και των ενεργειακών (εξοικονόμηση ενέργειας κ.λ.π.).  

Στη Γενική Συνέλευση αφιερώθηκε πολύς χρόνος να θέσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι τα προβλήματά τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, με σκοπό την αναβάθμιση του κλάδου. Τα Προεδρεία των Συνδέσμων ανά την Ελλάδα μετέφεραν τα προβλήματα του κλάδου που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί Σύνδεσμοι και ακολούθησε δίωρη συζήτηση. 

Τέλος, η ΠΟΕΒΥ θα ήθελε να ευχαριστήσει τις εταιρίες (με τυχαία σειρά): ΜΕΤΑΞΑΣ, DIMGLASS – ΚΙΟΣΕΦΙΔΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, PRISMA, ΜΑΓΝΗΣΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ROMVOS GLASS, INAL, ΜΑΛΕΦΑΚΗΣ, EXCEL, SALINOX, ΚΑΖΑ HELLAS, ΑΦΟΙ ΚΩΣΤΗ, για την ευγενική χορηγία του catering.