+30 2108315418

Επικοινωνήστε μαζί μας

Π.Ο.Ε.Β.Υ. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων

Βρείτε τον κατάλληλο συνεργάτη στην περιοχή σας εδώ.

Members Login 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πανελλαδική Τακτική Γενική Συνέλευση Επαγγελματιών Κλάδου Υαλοπινάκων

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Βιοτεχνών Υαλοπινάκων πραγματοποίησε την Πανελλαδική Τακτική Γενική Συνέλευση των Επαγγελματιών του Κλάδου στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 6μμ, μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης η οποία έδωσε τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως σύνδεσης σε επαγγελματίες, συναδέλφους από όλη τη χώρα.

Μετά από 1 λεπτού σιγή για τα θύματα της πρόσφατης τραγωδίας στα Τέμπη, τη διαδικασία χαιρέτησαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι:

Καββαθάς Γιώργος, Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας – ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος ανέλυσε την κατάσταση της αγοράς, αλλά και της ενεργειακής κρίσης, εστίασε στους άξονες πολιτικής – στόχους της ΓΣΕΒΕΕ και εξειδίκευσε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την αδειοδότηση του κλάδου.

Χατζηθεοδοσίου Γιάννης, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών – ΕΕΑ, ο οποίος ως οικοδεσπότης παρουσίασε τις δυνατότητες και τις παροχές που προσφέρει το επιμελητήριο προς όλα τα μέλη του και τα σωματεία. Τόνισε τις πολιτικές ευθύνες που συνδέονται με το μέλλον της βιωσιμότητας των ΜΜΕ, με συνέπειες στην ελληνική οικογένεια και ταυτότητα. Με σύνθημα την «Ισονομία», παρουσίασε την προσπάθεια των επιμελητηρίων και της ΓΣΕΒΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Ρέκκας Τιμόθεος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας και Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο οποίος ανέλυσε τους κύριους άξονες του έργου για τη στήριξη των ΜΜΕ και των Τεχνικών επαγγελμάτων, δηλώνοντας τη διάθεση να στηρίξει τις επιδιώξεις του κλάδου, διαθέτοντας την εμπειρία και γνώση της Διεύθυνσης που προΐσταται.

Φρυσαλάκης Γιώργος, πρώην Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Επαγγελμάτων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και νυν συνεργάτης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο οποίος περιέγραψε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη μετάβαση των βιοτεχνικών/τεχνικών επαγγελμάτων στο σύγχρονο περιβάλλον και στην αναγνώριση/αδειοδότηση που απαιτείται. Τόνισε επίσης την προσπάθεια που πρέπει να γίνει από μέρους φορέων και δομών προς αυτή την κατεύθυνση, δεσμευόμενος για την άμεση παρουσίαση του σχεδίου νόμου που έχει ήδη ετοιμαστεί.

Εκ μέρους του ΔΣ της ΠΟΕΒΥ στο πάνελ της συνέλευσης ομιλητές ήταν:

Γιάννης Παγκράτης, Αντιπρόεδρος ΠΟΕΒΥ και Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΥΑΠΠ, ο οποίος αναφέρθηκε στα αντανακλαστικά της Ομοσπονδίας κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, παρουσίασε το αναμορφωμένο site της ΠΟΕΒΥ, το site για τους Ενεργειακούς Υαλοπίνακες Ασφαλείας, την περιοχή μελών και τις δυνατότητες χρήσης της, την νέα εφαρμογή για την εύρεση των μελών της Ομοσπονδίας μέσω google maps. Πρόβαλε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στις Εκθέσεις: Verde-tec και ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2022, την Τεχνική Ημερίδα στη Μυτιλήνη αλλά και την κοινωνική δράση χορηγίας και τοποθέτησης Υαλοπινάκων σε αρχοντικό σπίτι του Νησιού για το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Μανώλης Σηφάκης, Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΒΥ, ο οποίος αναφέρθηκε σε επιστημονικά θέματα εδραίωσης του μέλλοντος του κλάδου (Επικαιροποίηση Επαγγελματικού Περιγράμματος,  Οδικός Χάρτης Επαγγέλματος, Τεχνική Οδηγία ΤΕΕ Υαλοπινάκων Ασφαλείας (ΤΟΤΕΕ), μόνιμη συμμετοχή σε δύο επιτροπές του ΕΛΟΤ). Επεκτάθηκε στην τεχνική κατάρτιση των επαγγελματιών του κλάδου, του προσωπικού, το νέο πρόγραμμα για νέους μετά το Λύκειο μέσω της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής, καθώς και το νέο διδακτικό υλικό που ετοιμάζεται. Τόνισε δε, τη σημασία της συσπείρωσης του κλάδου για τη ανάδειξή του. Κάλεσε σε συμμετοχή στην Ημερίδα ενημέρωσης των μελών, που ετοιμάζεται το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και για το άνοιγμα ενός δημόσιου διαλόγου με τους συναδέλφους πανελλαδικά. Τέλος, έστειλε το μήνυμα ότι το έργο της Ομοσπονδίας έχει διαχρονική ισχύ έναντι της πολιτείας, δεν είναι εφήμερο, και εκπροσωπεί ισότιμα όλο τον κλάδο.   

Γιώργος Παπάογλου, Ταμίας ΠΟΕΒΥ και Γεν. Γραμματέας ΣΕΥΑΠΠ, ο οποίος αναφέρθηκε στην φιλανθρωπική πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διεξαγωγή αγώνα μπάσκετ στο Βόλο, με συμμετοχή συναδέλφων απ’ όλη την Ελλάδα και τις κινήσεις που έχουν γίνει γι αυτό το σκοπό.

Χρήστος Λούσης, Πρόεδρος ΔΣ ΠΟΕΒΥ και Υπεύθυνος  Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ο οποίος τόνισε ότι η ραγδαία τεχνολογικά εξέλιξη των υαλοπινάκων, τους καθιστούν μοναδική παρέμβαση στο κτιριακό τομέα με τεράστια οικονομικά και ενεργειακά οφέλη. Ενδεικτικά, η επιδότηση πετρελαίου των 300 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να καλύψει την αντικατάσταση υαλοπινάκων σε πάνω από 100.000 κατοικίες. Η εξοικονόμηση που θα προέκυπτε σε ένα έτος θα ήταν από 100-225 εκατομμύρια στη Β Ζώνη και από 150-325 εκατομμύρια στη Γ Ζώνη. Δεν απαντάται το ερώτημα γιατί δεν έχει ενταχθεί αυτή η επέμβαση σε όλα τα προηγούμενα προγράμματα εξοικονομώ. Επίσης, ειδική αναφορά έγινε για την καμπάνια της ΠΟΕΒΥ στην τηλεόραση, το πιο δυνατό μέσο ενημέρωσης, η οποία μπήκε σε χιλιάδες ελληνικά σπίτια, ταρακουνώντας τα νερά και αλλάζοντας την κοινή γνώμη η οποία διαμορφώνει και πολιτική.  Τέλος, στήριξε θερμά ότι είναι στα χέρια μας να μην αφήσουμε το επάγγελμά μας σε άλλα χέρια. Να στηρίξουμε οι ίδιοι την Τεχνική Οδηγία, γιατί είναι το ισχυρότερο όπλο που μας διασφαλίζει, αλλά και μας διαφοροποιεί, σε αυτή την πορεία μετάβασης και να ακολουθήσουμε τα βήματα ένα προς ένα, πιστά και ενωμένοι!

Η πλατφόρμα τηλεδιάσκεψεων φιλοξένησε δεκάδες συναδέλφους από την ηπειρωτική Ελλάδα και από τα νησιά, δίνοντας τη δυνατότητα ενεργής συμμετοχής στη διαδικασία.

Ευχαριστούμε θερμά ΟΛΟΥΣ τους παραβρισκόμενους και ευελπιστούμε πολύ σύντομα να επαναλάβουμε μία παρόμοια παραγωγική διαδικασία.